Krediet berekenen

Waar kan ik voor lenen?

Soms hebt u extra geld nodig. Bijvoorbeeld omdat u even krap bij kas zit of omdat u een grote aanschaf wilt doen. U kunt dat geld sparen, maar geld lenen is ook een optie.

Verschillende leendoelen

En staat u weleens rood, maakt u veel gebruik van uw creditcard of hebt u een postorderkrediet? Dan kan het wel eens zinvol blijken om deze leningen over te sluiten naar één nieuwe lening. Wie weet, kunt u zelfs besparen op uw maandlasten. Het is belangrijk dat u de looptijd van de lening afstemt op de gebruiksduur van uw leendoel. Wilt u bijvoorbeeld geld lenen om een auto te kopen, zorg er dan voor dat de lening is afgelost voordat u de auto weer wilt verkopen

Wilt u binnenkort gaan verbouwen, hebt u een restschuld, staat er een eenmalige grote aanschaf op stapel of komt u voor onverwachte kosten te staan? Dan kan een lening een goede oplossing zijn. Maar het kan ook zijn voor bijvoorbeeld een autofinanciering, motorfinanciering, bootfinanciering of caravanfinanciering.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het bedrag in een keer opgenomen wordt. Bij de persoonlijke lening staan de rente, looptijd en het termijnbedrag vast. Zo kom je dus niet voor onaangename verassingen te staan. De looptijd van een persoonlijke lening kan variëren tussen de zes maanden en 120 maanden. Een persoonlijke lening biedt relatief weinig vrijheid. Vervroegd aflossen wordt ‘afgestraft’ met een boete (gemiste rente ). Extra opname mogelijkheden zijn er ook vrijwel niet. Het termijnbedrag bestaat uit rente en aflossing waarbij aan het begin van de lening meer rente en minder aflossing betaald wordt .Dit verandert naarmate de looptijd vordert. De belangrijkste kredietgevers die persoonlijke leningen aanbieden zijn de Financierings-maatschappijen, gevolgd door de banken.

Voordelen

  • Geen verrassingen, je weet als lener precies waar je aan toe bent (looptijd, rente en termijnbedrag staan vast).
  • Aantrekkelijke leenvorm voor een eenmalige kredietbehoefte, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto.

Nadelen

  • Weinig vrijheid en flexibiliteit, als je meer wilt lenen moet je wederom een lening afsluiten.
  • Vroegtijdig aflossen van de lening is niet aantrekkelijk omdat je dan een ”boete” moet betalen voor de gemiste rente.
  • Rente is iets hoger dan bij een doorlopend krediet.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is net als een persoonlijke lening een vorm van een consumptief krediet. Over een doorlopend krediet kun je continu beschikken. Je kunt steeds opnieuw geld opnemen tot aan het afgesproken maximale leenbedrag, de kredietlimiet. Een doorlopend krediet is zeer flexibel en de looptijd is variabel. Hoe hoger je kredietlimiet, hoe lager het rentepercentage. Maar let op!, dit wil niet zeggen dat de lasten lager worden. Elke maand betaal je een vast bedrag voor rente en aflossing. Dit is doorgaans 2% van je limiet of uitstaand saldo. Welk deel van dat rente is en welk deel terugbetaling hangt af van de rentestand die door het variabele karakter van de lening niet vast ligt. Tegenwoordig is het ook mogelijk om alleen rente betalen. Veel mensen kiezen voor een doorlopend krediet als ze geld willen lenen, maar niet precies weten hoeveel ze nodig hebben. Een groot voordeel van een doorlopend krediet is dat je in de tussentijd boetevrij mag aflossen.

Voordelen

  • Flexibel: Je kan het krediet opnemen en aflossen waarneer je wilt.
  • Een doorlopend krediet werkt voordelig als je wilt lenen voor iets waarvan je niet exact weet wat de kosten zullen zijn. Denk bijvoorbeeld aan maandelijkse tekorten opvangen of bij onverwachte uitgave.
  • Je mag in tussentijd boetevrij de lening aflossen.
  • Je betaalt alleen rente over het uitstaand saldo.

Nadelen

  • Je weet van te voren niet hoeveel rente je voor de lening moet betalen.
  • Je kunt gemakkelijk geld uitgeven wat je eigenlijk niet hebt.
  • Werkt verslavend, je moet discipline hebben om je lening af te lossen.

Het berekenen van je krediet met de Internet Kredietmodules